Osteopathie en chiropractie

Ik ben Sophie Zwager, en trotse eigenaar van mijn praktijk voor osteopathie en chiropractie bij dieren.

Sinds begin april ben ik verhuisd van Poppel (BE) naar Willemstad (NL) en is mijn paard verhuisd naar stal Equivert in Zuid Beijerland. Gezien ik ook ben opgegroeid in Willemstad en ooit mijn eerste paardrijlessen kreeg op de Mustang, is het een soort thuiskomen.

Echter ik ben ruim 15 jaar uit de regio geweest, en ik ben inmiddels niet meer dat penny-meisje van toen. Ik heb heel wat vlieguren gemaakt als groom, ruiter, fysiotherapeut voor mensen en osteopaat voor dieren met als kers op de taart de MSc opleiding Animal Manipulation (animal-chiropractor) in Engeland (2016). Ik heb in de keuken mogen kijken bij handelsstallen en professionals, volgde een breed scala van losse cursussen van dry-needling tot animal communication en ben daar ontzettend dankbaar voor.

Ooit was mijn droom, sportpaarden op het hoogste niveau te mogen begeleiden, niets leek me mooier dan dát. Topatleten begeleiden waarvoor middelen en tijd beschikbaar zijn om het optimale te kunnen ontwikkelen. Gaandeweg echter kwam ik er steeds meer achter dat er in de paardensport heel veel gedaan wordt omdat het altijd zo gedaan werd en dat het begeleiden van een sporter, niet altijd betekent het ideale voor het paard als individu te doen. Ik knapte een beetje af. Ik deed mijn uiterste best, werkte hard, legde uit, werkte nog harder en legde nog meer uit, om een beetje tot de conclusie te komen dat het er niet toe deed.

Als mijn benadering niet snel genoeg zijn vruchten afwierp, dan werden er nog ruggen, knieën en allerhande gewrichten ingespoten medicaties toegediend en zo verder, die het paard op korte termijn meer belastbaar maakten, maar waarvan het welzijn en/of de levensverwachting van het paard niet per definitie beter werden.

Let op, versta me niet verkeerd, ik niet tegen alles wat medicatie heet. Ik ben dankbaar dat er medicijnen en behandelingen bestaan, die zeer knap zijn ontwikkeld en gemaakt en paardenlevens kunnen redden. Dankbaar ben ik voor goede doortastende dierenartsen die dingen zichtbaar kunnen maken. Echter ik wil dit alles  inzetten voor het paard en niet alleen voor de prestaties van het paard.

Vanuit die gedachte ben ik me meer gaan richten op de particulier die op wat voor manier dan ook, het beste wil voor zijn of haar beestjes. En heb ik een fantastisch leuk team om me heen weten te verzamelen, met mensen uit alle ‘hoeken’ van de paardensport en als een paralel universum; de hondensport.

Paarden connecties

Seth van Elewout als all-round instructeur is voor velen in mijn praktijk een goede bekende. Dit is een hele fijne samenwerking die je ook veel terug zal zien bij nevenactiviteiten als Joker-lessen ter verbetering van houding en zit. Frank Trommelen, is een andere Joker-compagnon die meer affiniteit heeft met de dressuur specifiek en zelf zeker niet onverdienstelijk meerijdt in de hogere dressuursport.

Roos Bijleveld is mijn favoriete hippie en (her)opvoeder voor paard en mens. Probleempaarden, paardenproblemen en mensenproblemen gerelateerd aan paarden, zij spoort ze op en zet je met je neus in de goede richting. Uniek in haar soort, heel waardevol als connectie.

Verder ben ik aangesloten bij Horse-Connect om kennis uit te wisselen en een goede samenwerking te vinden bij gelijkgestemde paardenprofessionals.

En last but not least ben ik mede-oprichter van de Nederlandse Vereniging voor Dierosteopathie, een onafhankelijke beroepsvereniging die zich inzet voor een kwaliteitslabel voor dierosteopaten. Een platform waar consumenten een gedegen opgeleide osteopaat kunnen vinden en waar dierosteopaten onderling  als beroepsgroep elkaar kunnen versterken op professioneel en ondernemersvlak.

Honden connecties

In de hondensport ben ik wegwijs gemaakt door Nicole Speck en ik had geen betere kunnen hebben, een prachtmens voorzien van een speciaal lijntje met kwispelende viervoeters, zoveel bijgeleerd van haar en daardoor ook zoveel meer passie ontwikkeld voor het behandelen van onze kwispelende metgezellen.  Zij staat in de hondensport zoals ik ook in de paardensport wil staan; met de dieren op plaats één en dan pas de sport.

Daarnaast werk ik  sinds kort ook graag samen met Joyce Wever, die honden helpt met behulp van oa. de biotensor.

Natural paws is mijn toevluchtsoord als het gaat om voedingsgerelateerde problematiek. Lily keus maakt rauw voeren ontzettend veel toegankelijker en praktischer en stelt mooie voorgesneden menu’s samen afgestemd op de individuele hond.