Herken je dit?

Heb je een paard die steeds opnieuw kreupel wordt of niet goed herstelt? Een paard die zich niet wil ontspannen? Keren peesblessures terug? Een paard met artrose, hals of rugproblemen? Lukken bepaalde oefeningen niet?

Bovengenoemde zaken zijn slechts een greep uit de vele klachten die je met je paard kunt ervaren. Één ding is zeker: zodra je problemen hebt met je paard heeft dat veel invloed op hoe jij je voelt. Wat je niet wil is dat je paard ondermaats presteert, niet goed herstelt van een blessure, kreupel is of blijft of een (chronische) blessure heeft. En hoe weet je dan nog wat je in een training moet doen?

Je kunt veel tijd, energie en geld spenderen aan de revalidatie van je paard, wil je dan ook niet graag verbetering zien zodat je weer kunt genieten van elkaar in het bos, tijdens de training of op wedstrijd?

De oplossing

Veel blessures ontstaan door (langdurige) overbelasting en compensaties van het paard. De oorzaak lijkt dan niet altijd even duidelijk maar komen vaak vanuit de wervelkolom of het bekken. Soms is dit aangeboren maar meestal ontstaat dit geleidelijk door een veranderende manier van bewegen.

Mijn werkwijze is veelzijdig: ik ben Oefentherapeut Mensendieck en daardoor in staat om beweging van zowel mens als paard te analyseren. Naast paarden met ‘problemen’ kan ik door mijn achtergrond jou als ruiter ook helpen bij fysieke klachten. Denk bijvoorbeeld aan heup- of rugklachten bij het rijden, of ademhalingsproblemen.

Ik heb in mijn praktijk veel ervaring opgedaan met revalidatie en preventie. Ook ben ik natuurgeneeskundig specialist. Vaak is het zinvol om door middel van supplementen of kruiden het paard of ruiter te ondersteunen om optimaal te kunnen revalideren en presteren. Op de Neo-Classical School for the Art of Horsemanship (NCSAH) heb ik geleerd hoe je fysieke problemen bij paarden kunt zien en kan vertalen in een trainingsgerichte aanpak. Het welzijn van het paard staat hierbij altijd voorop.

Concreet betekent dit een gerichte aanpak om tot een trainingsplan voor jouw paard te komen:

1.Probleemstelling: samen met jou bekijk ik je paard aan de hand, longe en (eventueel) zadel en bespreek ik jouw doel en niveau met betrekking tot het paard. Ik bespreek de (on)mogelijkheden van je paard en indien mogelijk een tijdspad met betrekking tot de revalidatie/ training.

2. Opstellen trainingsplan voor 4 weken. Na 4 weken bespreken we de vooruitgang en de vervolgstappen.

3. Bepalen of er aanvullende maatregelen nodig zijn met betrekking tot voeding, supplementen en/ of kruiden of homeopathische middelen. Ook kan ik adviseren om het paard te laten controleren door een dierenarts of chiropractor, hoefsmid of andere professional.

Het trainingsplan is afhankelijk van de mogelijkheden van jou en je paard, en kan bestaan uit:

1. Werken aan de hand: hierbij loop je naast het paard en kun je hem alle oefeningen aanleren die je ook onder het zadel kunt doen. Voordeel is dat het paard onbelast is (geen ruiter op zijn rug) en weer kan leren hoe hij zijn lijf optimaal kan gebruiken. Met name de kleine spieren rondom de wervelkolom (mm. multifidi) worden hierbij aangesproken hetgeen belangrijk is voor goed lichaamsgebruik en balans. Daarnaast krijg je een betere band met je paard en word jij er ook nog een betere ruiter van!

2. Longeren; afhankelijk van de situatie zijn er meerdere methoden denkbaar.

3. Rijden; het dresseren en gymnastiseren van het paard ter bevordering van het mentale en fysieke welzijn zodat hij kan uitvoeren wat jij van hem vraagt

Vaak bestaat het trainingsplan uit een combinatie van boven genoemde manieren.

Resultaat

Het gevolg van deze veelzijdige en gerichte aanpak is dat je weer in staat bent om datgene te doen waarvoor je jouw paard hebt gekocht. Een blij paard en blije ruiter die weer plezier hebben in de training, wedstrijden of buitenritten. Samen, gezond en in harmonie met elkaar!

Aan de slag?

Neem contact met mij op als je de problemen met je paard wilt oplossen. Na het invullen van het contactformulier neem ik contact met je op voor een vrijblijvend telefonisch consult van 20 minuten. Wanneer ik denk dat ik je kan helpen en jij hebt er een goed gevoel bij dan volgt er een afspraak op locatie of bij ons op stal.

NEEM CONTACT OP